Príbeh narodenia Ježiša pripomenie živý i drevený betlehem

12.12.2011 Prešov

Prešov 12. decembra (TASR) – Živý i drevený betlehem budú môcť v centre mesta obdivovať obyvatelia a návštevníci Prešova. Hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová dnes informovala TASR, že dramatizovaný príbeh narodenia Ježiša Krista ponúknu na námestí divákom amatérski herci z rímskokatolíckej farnosti v Nižnej Šebastovej.
Biblické príbehy ako narodenie či ukrižovanie Ježiša v podaní farníkov z Nižnej Šebastovej prilákali v posledných rokoch množstvo záujemcov všetkých generácií. V tomto roku si vianočný príbeh budú môcť pozrieť viackrát.
Hovorkyňa pripomenula, že prestavenie \"Putovanie Jozefa a Márie do Betlehema\", ktoré sa bude v pešej zóne odohrávať 14. a 21. decembra sa začína vždy 15.30 h.
\"Jozefa a Máriu, ktorí cestujú na somárikoch do Betlehema, môžu Prešovčania stretnúť priamo v pešej zóne. Počas niekoľkých zastavení rozprávačka príbehu priblíži okoloidúcim udalosti týkajúce sa tejto cesty, ako aj význam Vianoc,\" povedala organizátorka Miriam Martonová.
Samotný príbeh narodenia Mesiáša sa bude odohrávať 15. a 22. decembra pred Konkatedrálou sv. Mikuláša so začiatkom o 16. a druhé prestavenie o 17. hodine. V dobových kostýmoch sa prestaví vyše 30 amatérskych hercov, ktorí priblížia divákom udalosti spred viac ako 2000 rokov.
Atmosféru vždy výrazne dokresľujú živé zvieratká, ktorým sa najviac tešia najmenší. Ani tento rok nebudú chýbať ovečky, kozy či somáriky.
\"Zabezpečia ich naši priatelia z organizácie Oáza – nádej pre nový život z Košíc. Združenie je známe tým, že sa venuje ľuďom bez strechy nad hlavou, ktorí sa o tieto zvieratká starajú,\" dodala Martonová.
Okrem živého betlehema bude pešiu zónu, podobne ako v predošlých rokoch, zdobiť aj drevený. Hovorkyňa radnice uviedla, že autorom vyrezávaného betlehema, ktorý už inštalovali pri konkatedrále v centre mesta, je umelecký rezbár Marek Mikluš.
Drevorezbár pochádza z Klenova a v súčasnosti žije vo Veľkom Šariši. K umeleckému rezbárstvu sa dostal postupne a posledných desať rokov sa mu venuje naplno. Okrem plastík robí napríklad atypické detské ihriská, ktoré sú umiestnené na viacerých miestach v Prešove, ale nachádzajú sa a v zahraničí. Jeho vyrezávaný betlehem bude v Prešove vystavený do 9. januára budúceho roka.
 

Vyberte región